Buy the best web hosting reviews of 2012 and consider reading BlueHost Review and users testimonials.

Πώς να προστατέψετε το παιδί σας απο το κοινό κρυολόγημα
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 16:30

 

 

 

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού και μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα ιών, μεταξύ των οποίων οι πλέον συχνά εμπλεκόμενοι είναι οι ρινοϊοί στο 30-80% των περιπτώσεων. Λόγω του ότι ο ασθενής αναπτύσσει ανοσία μόνον στον ιό από τον οποίον προσβλήθηκε, είναι δυνατόν μέσα στην ίδια εποχή να νοσήσει περισσότερες από μία φορές διότι προσβάλλεται από διαφορετικό στέλεχος ιού κάθε φορά. 

Σύμφωνα με παραδοσιακή θεωρία στην οποία η νόσος οφείλει το όνομα της , κρυολογούμε επειδή ενδεχομένως ντυθήκαμε λιγότερο το χειμώνα η παραμείναμε  σε κρύο υγρό καιρό για αρκετή ώρα. Ο ρόλος της θερμοκρασίας του σώματος ως παράγοντας κινδύνου είναι αμφιλεγόμενος και δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια επιστημονική απόδειξη που να στηρίζει αυτή τη θεωρία. Το σίγουρο είναι πως  κάποιοι από τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα εμφανίζονται σε περιόδους κρύου ή υγρασίας. Πιστεύεται πως η πρωταρχική αιτία είναι ο αυξημένος χρόνος παραμονής μεγάλου αριθμού πληθυσμού σε κλειστούς χώρους, ειδικά των μικρών  παιδιών  στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα ;

Είναι γεγονός ότι συνηθίζουμε να συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη και αυτό διότι έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Και οι δύο νόσοι προκαλούνται  από ιούς και δεν απαιτούνται αντιβιοτικά για τη θεραπεία. Το κρυολόγημα κατά γενικό κανόνα είναι πιο ήπιο ενώ η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή. Το κρυολόγημα αρχίζει με ένα αίσθημα κούρασης, με φταρνίσματα, βήχα και με μύτη που τρέχει. Μπορεί να μην υπάρχει πυρετός ή μπορεί ο πυρετός αυτός να είναι χαμηλός. Επίσης  είναι πιθανό να εμφανιστούν  πόνοι στους μυς, πόνοι στο λαιμό, μάτια που τρέχουν και πονοκέφαλος. Σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η γρίπη αρχίζει πολύ απότομα και κτυπά δυνατά. Ο άρρωστος νιώθει αδύνατος, κουρασμένος, έχει πυρετό  συνήθως υψηλό, ξηρό βήχα, πόνο στα μάτια, σοβαρό πονοκέφαλο και πόνο στο λαιμό με φαρυγγίτιδα. Επίσης ο χρόνος που χρειάζεται για να αναρρώσει ο ασθενής είναι πολύ μεγαλύτερος παρά στην περίπτωση του κρυολογήματος.

Κοινό κρυολόγημα στα παιδιά

Τα μικρά παιδιά είναι η πιο επικίνδυνη κατηγορία όσον αφορά το ρίσκο μετάδοσης του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Υπολογίζεται ότι τα συμπτώματα του κρυολογήματος εμφανίζονται με μια συχνότητα 9-10 επεισοδίων μέσα στην  ίδια εποχή και αυτό οφείλεται στην μεγάλη ευκολία με την οποία μπορεί ο ιός να μεταδοθεί από παιδί σε παιδί. Το φτάρνισμα, το φύσημα της μύτης και το σκούπισμα της μύτης εξαπλώνουν τον ιό. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί τις πρώτες 2-4 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων αλλά κάποιες φορές τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν πολλές μέρες αργότερα. Ένα παιδί μπορεί να κολλήσει εισπνέοντας τον ιό αν κάθεται κοντά σε ένα άλλο που βήχει ή φτερνίζεται . Επίσης αν το άρρωστο παιδάκι ακουμπήσει τη μύτη τα μάτια ή το στόμα του και ακουμπήσει διάφορες επιφάνειες   ή βάλει στο στόμα κάποιο παιχνίδι το οποίο στη συνέχεια θα το πιάσει κάποιο άλλο παιδάκι αυτό μπορεί πολύ εύκολα να κολλήσει τον ιό. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ συχνό στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία .Αυτός είναι και ο συνηθέστερος λόγος απουσίας των παιδιών από το σχολείο  και των γονιών από την εργασία τους.

Πως μπορούμε να προλάβουμε το κοινό κρυολόγημα στα παιδιά;

Ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς μπορούμε σε κάποιο βαθμό να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού του κοινού κρυολογήματος.

•Ντύνουμε τα παιδιά με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να προσαρμόζουν την εφίδρωση τους εύκολα σε χώρους με διαφορετικές θερμοκρασίες. Το ντύσιμο σε διάφορα ‘’στρώματα’’ το επιτρέπει αυτό. Έτσι το παιδί δεν θα ιδρώσει αμέσως μπαίνοντας σε έναν πολύ ζεστό χώρο αφού θα έχουμε φροντίσει να αφαιρέσουμε έγκαιρα το πάνω στρώμα ,ένα ζακετάκι πχ το οποίο εύκολα μπορούμε πάλι να το προσθέσουμε όταν το παιδί θα μπεί σε ψυχρότερο χώρο..

•Τακτικό πλύσιμο των χεριών. Το να διδάξουμε στα παιδιά τους κανόνες σωστής υγιεινής των χεριών είναι ζωτικής σημασίας ιδίως όταν αυτά μοιράζονται τα ίδια αντικείμενα. Σωστό και συχνό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και αντισηπτικό μπορεί να καταστρέψει ιούς που υπάρχουν στις επιφάνειες  και σε επαφή με τα παιδικά χεράκια μπορούν να περάσουν στη μύτη ή το στόμα και να διευκολύνουν τη μετάδοση του κρυολογήματος. 

•Εξασφαλίζουμε στα παιδιά μας  ισορροπημένη διατροφή  και επαρκή πρόσληψη υγρών . Σωστή και επαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών,  τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά  βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα παιδιά είναι πιο θωρακισμένα απέναντι σε ιώσεις.

•Τηρούμε σωστά ωράρια ύπνου στα παιδιά. Η κούραση και η έλλειψη ύπνου τα αφήνει εκτεθειμένα σε ιώσεις.

•Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εξασκήσουν κάποιο άθλημα έτσι ώστε να τονώσουν τις σωματικές  τους δραστηριότητες. Εκτός από την κοινωνικοποίηση που ευνοείται με κάποιο άθλημα σε μικρή ηλικία ,έχουμε και μία φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

•Απολυμαίνουμε συχνά επιφάνειες στους χώρους που κινούμαστε εμείς και τα παιδιά, επιφάνειες και πατώματα. Χρησιμοποιούμε στιγμιαία απολυμαντικά χεριών με βάση την αλκοόλη ως μικροβιοκτόνο. Με τον τρόπο αυτό είμαστε σίγουροι ότι ακόμη και όταν δεν είναι εφικτό να πλύνουμε τα χέρια των παιδιών με σαπούνι και νερό εξασφαλίζουμε γρήγορη και στιγμιαία αντισηψία.

•Αερίζουμε τους χώρους του σπιτιού αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για να ανανεώνεται ο αέρας.

•Αποφεύγουμε το συνωστισμό των παιδιών με πολλά άτομα σε μικρούς χώρους κυρίως το χειμώνα.

•Αποφεύγουμε την επαφή των παιδιών με πάσχοντα άτομα ή με άλλα παιδιά που νοσούν.

•Αποφεύγουμε την παραμονή των παιδιών σε κλειστούς χώρους με άτομα που καπνίζουν. Το παθητικό κάπνισμα  ενοχοποιείται για τη μετάδοση ιώσεων.

 

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με εναλλακτικές θεραπείες;

 Εναλλακτικές θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική μπορούν να βοηθήσουν τον ίδιο τον οργανισμό να τονώσει την άμυνα του απέναντι σε λοιμώξεις. Επίσης το γεγονός ότι στο κοινό κρυολόγημα δεν επιτρέπεται η λήψη αντιβιοτικών η ομοιοπαθητική θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του παιδιού από τα επιμέρους συμπτώματα του κρυολογήματος ή να το προστατέυσει από τυχόν επιπλοκές.

‘Οσον αφορά τη φυτοθεραπεία η λήψη εχινάτσεας ( echinacea angustifolia ) σε παιδιά άνω των 3 ετών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των πολλών κρουσμάτων κρυολογήματος  μέσα στην ίδια εποχή

Δήμητρα Ζιώγα

Φαρμακοποιός

 Φαρμακεία Ζιώγα