Με τον όρο ολιγοθεραπεία εννοούμε τη θεραπεία του οργανισμού με τη βοήθεια ολιγοστοιχείων (oligoelements). Τα ολιγοστοιχεία είναι κατά κύριο λόγο ουσίες μεταλλικές που βρίσκονται σε απειροελάχιστη ποσότητα σε όλους τους ζώντες οργανισμούς. Η ολιγοθεραπεία είναι μια φυσική θεραπεία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για θεραπεία ασθενειών χωρίς μεταβολές στην βιολογική ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η πρώτοι μελετητές της ολιγοθεραπείας ήταν οι Bertrand και Μenetrier οι οποίοι χαρακτήρισαν τα ολιγοστοιχεία ώς βιο-καταλύτες. Με τον όρο καταλύτης εννοούμε την οποιαδήποτε ουσία η οποία μη έχοντας κάποια δράση, καθιστά δυνατή και επιταχύνει μία χημικά αντίδραση. Το στοιχείο καταλύτης λοιπόν δρα ρυθμίζοντας ένα φαινόμενο αποκλειστικά και μόνο με την παρουσία του.
Κάθε ολιγοστοιχείο έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί εκλεκτικά συγκεκριμένα μεταβολικά μονοπάτια. Αυτό σημαίνει ότι τα ολιγοστοιχεία εμφανίζουν οργανοτροπισμό και ότι σε κάθε ένα απο αυτά αντιστοιχεί πληθώρα θεραπευτικών ενδείξεων. Η ύπαρξη τους σε ιονική μορφή, τους επιτρέπει ομοιόμορφη διάχυση σε σε όλο τον οργανισμό με σκοπό τη μέγιστη θεραπευτική τους δράση.
Τα ολιγοστοιχεία αποτελούν το ενεργό κέντρο των ενζύμων του οργανισμού και ώς στοιχεία σε ιονική μορφή έχουν την ικανότητα να δημιουργούν σύμπλοκα με ορισμένες πρωτεϊνες με σκοπό την έναρξη κάποιας βιοχημικής διεργασίας. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα καθιστούν ώς στοιχεία ζωτικής σημασίας για την κάθε λειτουργία του οργανισμού.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι τα ολιγοστοιχεία προσφέρουν μια θεραπεία Πεδίου εξειδικευμένη στο να βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού εξισορροπώντας μεταβολικές διεργασίες που έχουν τροποποιηθεί, κυρίως σε συγκεκριμένες νόσους.
Ο σκοπός της χορήγησης των ολιγοστοιχείων δεν είναι το να διορθωθεί μία πιθανή έλειψη τους στον οργανισμό, αλλά η διόρθωση και ρύθμιση ολόκληρης της μεταβολικής αντίδρασης που προκάλεσε την έλλειψη αυτή. Η ρυθμιστική θεραπεία με ολιγοστοιχεία, είναι λοιπόν είναι μία λειτουργική θεραπεία.
Οι μελέτες του Menetrier σε ασθενείς που αντιμετώπιζε με ολιγοθεραπεία τον οδήγησαν στην ταξινόμηση των ασθενών σε πέντε βασικές κατηγορίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (κληρονομικότητα, τάση εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών ή αντίσταση σε αυτές, ψυχολογική και οργανική συμπεριφορά). Τις κατηγορίες αυτές τις ονόμασε διαθέσεις. Με τον όρο διάθεση εννούμε την έκφραση μίας βιολογικής ανισορροπίας με τη μορφή συνόλου συμπτωμάτων σε διάφορα σημεία του οργανισμου τα οποία είτε αγνοήθηκαν είτε δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά. Η βιολογική αυτή ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην εμφανιση καθαρά λειτουργικών διαταραχών και μετέπειτα στη γένεση παθολογιών με μη αναστρέψιμο χαρακτήρα.
Τα ολιγοστοιχεία έρχονται να δράσουν στο σημείο αυτό διορθώνοντας λειτουργικές βλαβες και βοηθώντας τον οργανισμό να ξαναβρεί τη βιολογική του ισορροπία.